Historia Karmelka


MAŁE SŁODKIE, BAJECZNIE KOLOROWE, ALE SKĄD ONE SIĘ WZIĘŁY...?

Przez wieki karmelki spełniały funkcje lecznicze oraz zapobiegające chorobom.Do końca XVII wieku w Europie cukier był używany głównie do celów leczniczych oraz konserwujących żywność. To właśnie wtedy dokonano przełomowego odkrycia i stworzono pierwsze karmelki, których spożywano ze względu na ich walory smakowe. Wiadomo też, że cukier został po raz pierwsze wyrafinowany  około roku 200 naszej ery. Dlatego można sądzić, iż pomimo braku dowodów historycznych, że już w tym czasie powstawały pierwsze słodycze oparte na białym cukrze.

 

 


 
Kolekcja Słodyczy Świątecznych

Kolekcja Słodyczy Świątecznych

KOLEKCJA SŁODYCZY ŚWIĄTECZNYCH Kochani macie już pomysł, jak podziękować swoim Klientom biznesowym za owocną współpracę lub, jak zaskoczyć swoich Najbliższych oryginalnym prezentem? Jeśli nie to napiszcie do Nas :) Podpowiemy oraz... [More...]

Mikołajkowe Warsztaty Kręcenia Lizaków!

Mikołajkowe Warsztaty Kręcenia...

  Zapraszamy na Mikołajkowe warsztaty kręcenia lizaków 8-9.12.2018 r. w  Manufakturze Cukierków przy ul. Tamka 49 (wejście od ul. Ordynackiej). Podczas warsztatów oprócz standardowych kształtów będzie można ukręcić lizaka w... [More...]