Historia Karmelka


MAŁE SŁODKIE, BAJECZNIE KOLOROWE, ALE SKĄD ONE SIĘ WZIĘŁY...?

Przez wieki karmelki spełniały funkcje lecznicze oraz zapobiegające chorobom.Do końca XVII wieku w Europie cukier był używany głównie do celów leczniczych oraz konserwujących żywność. To właśnie wtedy dokonano przełomowego odkrycia i stworzono pierwsze karmelki, których spożywano ze względu na ich walory smakowe. Wiadomo też, że cukier został po raz pierwsze wyrafinowany  około roku 200 naszej ery. Dlatego można sądzić, iż pomimo braku dowodów historycznych, że już w tym czasie powstawały pierwsze słodycze oparte na białym cukrze.

 

 


 
SŁODKA FLAGA NA 11.11.2017

SŁODKA FLAGA NA 11.11.2017

ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI Z MANUFAKTURĄ CUKIERKÓW – ODBIERZ SŁODKĄ FLAGĘ Specjalnie dla naszych sympatyków z okazji Święta Niepodległości, 11 listopada br., w lokalu przy ul. Nowy Świat 21, będziemy rozdawać pyszne truskawkowo -... [More...]

WARSZTATY

WARSZTATY "UKRĘĆ SAM LIZAKA"

WEEKENDOWE WARSZTATY „UKRĘĆ SAM LIZAKA” W każdy weekend zapraszamy na słodkie warsztaty kręcenia lizaków do naszego lokalu przy ul. Tamka 49 (wejście od ul. Ordynackiej). SOBOTA: 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00.... [More...]