Historia Karmelka


MAŁE SŁODKIE, BAJECZNIE KOLOROWE, ALE SKĄD ONE SIĘ WZIĘŁY...?

Przez wieki karmelki spełniały funkcje lecznicze oraz zapobiegające chorobom.Do końca XVII wieku w Europie cukier był używany głównie do celów leczniczych oraz konserwujących żywność. To właśnie wtedy dokonano przełomowego odkrycia i stworzono pierwsze karmelki, których spożywano ze względu na ich walory smakowe. Wiadomo też, że cukier został po raz pierwsze wyrafinowany  około roku 200 naszej ery. Dlatego można sądzić, iż pomimo braku dowodów historycznych, że już w tym czasie powstawały pierwsze słodycze oparte na białym cukrze.

 

 


 
Warsztaty - Mamy Talent

Warsztaty - Mamy Talent

Widzieliście już Manufakturę Cukierków w programie telewizyjnym „Mam Talent”? Jeśli nie to koniecznie zobaczcie jak Marcin Prokop i Szymon Hołownia kręcą lizaki! W związku z programem przygotowaliśmy dla Was Warsztaty Mamy... [More...]

7 Urodziny Manufaktury Cukierków na Tamce

7 Urodziny Manufaktury Cukierków na...

  Zapraszamy do wspólnego świętowania 7 URODZIN MANUFAKTURY CUKIERKÓW na TAMCE!!13-14 PAŹDZIERNIKA 2018 r. specjalnie dla naszych Gości przygotowaliśmy moc atrakcji Manufaktura Cukierków przy ul. Tamka 49 (wejście od ul.... [More...]