Historia Karmelka


MAŁE SŁODKIE, BAJECZNIE KOLOROWE, ALE SKĄD ONE SIĘ WZIĘŁY...?

Przez wieki karmelki spełniały funkcje lecznicze oraz zapobiegające chorobom.Do końca XVII wieku w Europie cukier był używany głównie do celów leczniczych oraz konserwujących żywność. To właśnie wtedy dokonano przełomowego odkrycia i stworzono pierwsze karmelki, których spożywano ze względu na ich walory smakowe. Wiadomo też, że cukier został po raz pierwsze wyrafinowany  około roku 200 naszej ery. Dlatego można sądzić, iż pomimo braku dowodów historycznych, że już w tym czasie powstawały pierwsze słodycze oparte na białym cukrze.

 

 


 
Święto Niepodległości z Manufakturą!

Święto Niepodległości z...

Kolekcja Słodyczy Patriotycznych na Święto Niepodległości Manufaktura Cukierków specjalnie z okazji Narodowego Święta Niepodległości przygotowała patriotyczną kolekcję słodyczy. W sprzedaży mamy JUŻ: lizaki - flagi, lizaki... [More...]

Słodycze na Halloween!

Słodycze na Halloween!

HALLOWEEN Z MANUFAKTURĄ CUKIERKÓW   Kochani z okazji zbliżającego się Halloween przygotowaliśmy dla Was specjalną serię słodkości !! Zapraszamy do naszego lokalu przy ul. Nowy Świat 21 oraz ul. Tamka 49 . W naszym asortymencie... [More...]