Historia Karmelka


MAŁE SŁODKIE, BAJECZNIE KOLOROWE, ALE SKĄD ONE SIĘ WZIĘŁY...?

Przez wieki karmelki spełniały funkcje lecznicze oraz zapobiegające chorobom.Do końca XVII wieku w Europie cukier był używany głównie do celów leczniczych oraz konserwujących żywność. To właśnie wtedy dokonano przełomowego odkrycia i stworzono pierwsze karmelki, których spożywano ze względu na ich walory smakowe. Wiadomo też, że cukier został po raz pierwsze wyrafinowany  około roku 200 naszej ery. Dlatego można sądzić, iż pomimo braku dowodów historycznych, że już w tym czasie powstawały pierwsze słodycze oparte na białym cukrze.

 

 


 
Wakacje z Manufakturą Cukierków!

Wakacje z Manufakturą Cukierków!

Zapraszamy CODZIENNIE do Manufaktury Cukierków! Każdego dnia można zobaczyć jak wytwarzamy ręcznie nasze słodycze oraz samodzielnie ukręcić lizaka! Pokazy Wytwarzania Cukierków - ul. Nowy Świat 21 godziny: 9:00, 10:00, 11:00, 12:00,... [More...]

Warsztaty Kręcenia Lizaków w Tygodniu!

Warsztaty Kręcenia Lizaków w Tygodniu!

    ZAPRASZAMY NA WARSZTATY KRĘCENIA LIZAKÓW DLA OSÓB INDYWIDUALNYCH OD PONIEDZIAŁKU DO PIĄTKU! Specjalnie z myślą o wszystkich naszych Gościach, stworzyliśmy możliwość wzięcia udziału w Warsztatach Kręcenia Lizaków... [More...]