Historia Karmelka


MAŁE SŁODKIE, BAJECZNIE KOLOROWE, ALE SKĄD ONE SIĘ WZIĘŁY...?

Przez wieki karmelki spełniały funkcje lecznicze oraz zapobiegające chorobom.Do końca XVII wieku w Europie cukier był używany głównie do celów leczniczych oraz konserwujących żywność. To właśnie wtedy dokonano przełomowego odkrycia i stworzono pierwsze karmelki, których spożywano ze względu na ich walory smakowe. Wiadomo też, że cukier został po raz pierwsze wyrafinowany  około roku 200 naszej ery. Dlatego można sądzić, iż pomimo braku dowodów historycznych, że już w tym czasie powstawały pierwsze słodycze oparte na białym cukrze.

 

 


 
Odwiedź nas w WEEKEND!

Odwiedź nas w WEEKEND!

Zapraszamy na warsztaty kręcenia lizaków oraz pokazy wytwarzania cukierków w weekendy ! Słodkie Warsztaty Kręcenia Lizaków w Manufakturze Cukierków przy ul. Tamka 49 (wejście od ul. Ordynackiej) Warsztaty ,,Ukręć SAM lizaka" odbywać... [More...]

Warsztaty Kręcenia Lizaków w Tygodniu!

Warsztaty Kręcenia Lizaków w...

      ZAPRASZAMY NA WARSZTATY KRĘCENIA LIZAKÓW DLA OSÓB INDYWIDUALNYCH OD PONIEDZIAŁKU DO PIĄTKU! Specjalnie z myślą o wszystkich naszych Gościach, stworzyliśmy możliwość wzięcia udziału w Warsztatach Kręcenia Lizaków... [More...]