Historia Karmelka


MAŁE SŁODKIE, BAJECZNIE KOLOROWE, ALE SKĄD ONE SIĘ WZIĘŁY...?

Przez wieki karmelki spełniały funkcje lecznicze oraz zapobiegające chorobom.Do końca XVII wieku w Europie cukier był używany głównie do celów leczniczych oraz konserwujących żywność. To właśnie wtedy dokonano przełomowego odkrycia i stworzono pierwsze karmelki, których spożywano ze względu na ich walory smakowe. Wiadomo też, że cukier został po raz pierwsze wyrafinowany  około roku 200 naszej ery. Dlatego można sądzić, iż pomimo braku dowodów historycznych, że już w tym czasie powstawały pierwsze słodycze oparte na białym cukrze.

 

 


 
Dzień Chłopaka!

Dzień Chłopaka!

30.09.2018 - DZIEŃ CHŁOPAKA Z MANUFAKTURĄ CUKIERKÓW Kochani z okazji zbliżającego się Dnia Chłopaka przygotowujemy specjalne słodkości!Już w sprzedaży! Słodko zapraszamy!   [More...]

TĘCZOWY TYDZIEŃ - MEGA WYPRZEDAŻ

TĘCZOWY TYDZIEŃ - MEGA WYPRZEDAŻ

  MEGA WYPRZEDAŻ W MANUFAKTURZE CUKIERKÓW! PROMOCJA jakiej jeszcze nie było!!! 🎉🎉🎉 Tęczowy tydzień na zakończenie wakacji! 😁 Z nami powrót do szkoły będzie baaaaarrrrrrdzo słodki i kolorowy!!! 😁🍭🍭 ... [More...]