Historia Karmelka


MAŁE SŁODKIE, BAJECZNIE KOLOROWE, ALE SKĄD ONE SIĘ WZIĘŁY...?

Przez wieki karmelki spełniały funkcje lecznicze oraz zapobiegające chorobom.Do końca XVII wieku w Europie cukier był używany głównie do celów leczniczych oraz konserwujących żywność. To właśnie wtedy dokonano przełomowego odkrycia i stworzono pierwsze karmelki, których spożywano ze względu na ich walory smakowe. Wiadomo też, że cukier został po raz pierwsze wyrafinowany  około roku 200 naszej ery. Dlatego można sądzić, iż pomimo braku dowodów historycznych, że już w tym czasie powstawały pierwsze słodycze oparte na białym cukrze.

 

 


 
SŁODKIE VOUCHERY

SŁODKIE VOUCHERY

SŁODKIE PREZENTY W MANUFAKTURZE CUKIERKÓW Kochani rozdajemy słodkie prezenty do zakupów! Każdy kto dokona zakupu naszych słodkości na kwotę powyżej 70 zł otrzyma voucher na "Warsztaty kręcenia lizaków". Oferta ważna od 5... [More...]

WARSZTATY

WARSZTATY "UKRĘĆ SAM LIZAKA"

WEEKENDOWE WARSZTATY „UKRĘĆ SAM LIZAKA” Już w najbliższy weekend 29 - 30 kwietnia zapraszamy na słodkie warsztaty kręcenia lizaków do naszego lokalu przy ul. Tamka 49 (wejście od ul. Ordynackiej). SOBOTA: 11.00, 12.00, 13.00,... [More...]